Bilder på Alanya
Fakta om Alanya
Flygtid: Cirka 3,5 timmar från Stockholm + Transfer från flygplatsen i Antalya till Alanya tar cirka två timmar.
Tidsskillnad: Svensktid +1 timme.
Bästa tid: Maj, juni och september om du tillfreds med temperaturer runt 30 grader. Juli-augusti för dig som gillar 40 grader värme och proppfulla stränder.
För vem? Alla, t.ex. den som gillar att shoppa, barnfamiljen, tillsammans med pojk-/flickvännen eller kompisgänget.
Språk: Turkiska. Engelska fungerar bra på turistorterna.
Valuta: YTL = Turkiska lira. Euro fungerar bra i Alanya.
Visum: Behövs inte för svenska medborgare (vid kortare vistelse
än 3 månader).
Vaccination: Rekommenderar Twinrix. Du får då ett mångårigt skydd mot både hepatit A och B. Tänk på att ta Twinrix minst 4 veckor innan du reser. Mer information på www.twinrix.se.
Hit reser: Ving, Apollo, Detur, Fritidsresor, Nazar. Solresor, Turkietresor, Airtours.
Folkmängd: 73 722 988 i Turkiet och 98 627 i Alanya. (2010)
Yta: Turkiet är 780 580 kvadratkilometer stort och ligger i två
världsdelar: Europa och Asien.
Turkiet är således ca 75 % större än Sverige (450. 000 km²). 3 % ligger i Europa medan övriga 97 % är på asiatisk mark.
Religion: Islam. 97 % muslimer.
Huvudstad: Ankara.
Statsskick: Republik.
President - Abdullah Gül
Premiärminister republik - Recep Tayyip Erdoğan.
Religion
Det är svårt att undvika religionen i Alanya. I stort sett är alla som bor i Turkiet muslimer. Islam är den ledande religionen och kan i många fall även betecknats som en livsstil.
Något som inte går att missa är de dagliga böneutropen. Fem gånger om dagen kan man höra en imam (präst) läsa en bön. De fem bönerna är fördelade från tidig morgon till sen kväll, tiderna varierar beroende på solen. På fredag, då turkarna har sin helgdag, brukar bönen vara längre mitt på dagen.
Islam som religion och kulturen i Turkiet, den dagliga tillvaron, kan man säga har flätats in i varandra. Dock bör nämnas att alla i Alanya och Turkiet inte är religiösa av sig och det finns många som inte följer islams regler, påbud samt riktlinjer.
Alanya är en stor stad där många turister besöker, därför kan man säga att Alanya har blivit mer modernare inom samhället och bosättarna i Alanya är inte lika traditionsbundna som de på landsbygden kan vara. Alanya som då har en modernare livsstil gör att många har det svårt att förena gamla traditioner med de nya.
Dock ska det noteras att Turkiet har religionsfrihet. Religionsfriheten infördes av Mustafa Kemal Atatürk 1928.
Islam blev grundat av profeten Muhammed, som modtog förkunnelser från Allah. Dessa finns nedskrivna i Koranen.
Islam vilar på fem så kallade grundpelare:
1. Trosbekännelse: Det finns bara en gud som heter Allah, och Muhammed är hans profet.
2. De fem dagliga bönerna: Före soluppgången, när solen passerat zenit, på eftermiddagen, före solnedgången samt halvannan timme efter solnedgången. Vid bönestunden skall man vara vänd mot staden Mecka i Saudiarabien.
3. Ramadan/fastemånaden: En helig månad som infaller muslimer. Under denna månad fick profeten Mohammed, Koranen. En 30 dagars period när man från soluppgång till solnedgång inte får äta, dricka eller njuta av livets ljuvliga lustar, inte prata dumt om någon, inte svära, ge pengar till de fattiga (Zakat) samt vara den bästa individ du kan vara.
Ramadan gäller dock inte för de som är gravida, ammar, från barn till tonåren, äldre, sjuka, ha mens eller de som på annat sätt kan riskera sin hälsa. Under Ramadan, fastar många muslimer från soluppgång till solnedgång. Affärer och banker brukar därför ändrar sina öppettider.
4. Ge allmosor (Zakat): Alla skall hjälpa nödställda och behövande genom att donera 2,5 % av årsinkomsten till fattiga.
5. Pilgrimsfärden: Om möjligt skall alla rättroende företa minst en resa till den heliga staden Mecka i Saudiarabien.
Väder och klimat i Alanya
Alanya är en stad med soligt klimat. Staden ligger vid Medelhavet och har därför ett Medelhavsklimat - vilket innebär varma somrar och milda vintrar.
Den bästa tiden att besöka Alanya är under våren och hösten då temperaturen är behagligt varmt. Under högsäsongens sommarmånader kan temperaturen stiga något och det kan bli upp till 45 grader.
Under juli och augusti är himlen oftast klarblå och dagarna består av strålande solsken. Luftfuktigheten kan också vara hög, ända upp till 80 % ibland, vilket gör att det känns ännu varmare än vad det i verkligheten är.
Under vintern är temperaturerna lägre och under månaderna januari och februari är medeltemperaturer på ca 15 grader. Det är även under vintern som den mesta nederbörden faller.
Alanya stad
Alanyas kan säkert skryta med att ha haft pirater, och drottningar som berömda krigshjältar, i huvudrollerna när deras historieböcker skrevs.
Coracesium, som Alanya förut hette, var en liten stad där befolkningen levde på odling och handel.
Staden började få liv i sig och växa år 1226 när Alaaddin Keykubat efter fem långa års av hårda strider då han lyckades besätta staden.
Det var Alaaddin Keykubat som såg till att Alanyas borg byggdes klart.
Coracesium var ett namn från piraterna på staden. Alaaddin Keykubat ändrade dock detta till Alaiye, som ungefär betyder ”Alaaddin's stad”.
Alanya fick sitt nuvarande namn år 1934 av Turkiets dåvarande president - Mustafa Kemal Atatürk.
Området runt Alanya ger dig stora möjligheter att uppleva naturen.
Du kan knappast undvika att stöta på historiska byggnader när du befinner dig i Turkiet.
I dagsläget växer Turkiet som land och Alanya som stad. Alanya är nu starkare och har utvecklats till en av de mest populäraste turistorterna i Turkiet samt Europa.
Turkiet är ett stort land med varierande landskap, ett solrikt klimat, en spännande historia och det rätta stället att utöva olika sportaktiviteter.
Invånarna som arbetar inom turisksektorn jobbar vanligtvis från början av april till slutet av oktober. Många från landsbygden söker sig till de större städerna där turismen flödar för att kunna arbeta under högsäsongen.
När turistsäsongen börjar avta, söker sig de flesta av turkerna tillbaka till sina hembygder för att tillbringa vinterhalvåret i lugn och ro tillsammans med sina familjer.
Här kan du se hur Alanya ser ut idag från 360 graders vinkel. http://alanya360.com/en/
Klicka på ringarna och kolla på närmare håll.
Alanya förr
Alanya idag
Karta över Alanya
Helgdagar och högtider
Turkiet har som alla andra länder helgdagar samt högtider. Jag ska ta upp de tio viktigaste och vanligaste högtiderna som firas i landet.
Enligt kutym firas dessa speciella dagar med tradition och adekvans.
1 januari: Nyårsdagen och dagen då den gregorianska kalendern blev införd.
23 april: Barnens dag och självständighetsdagen.
19 maj: Ungdomens och idrottens dag.
på samma gång är det Atatürks minnesdag då 19 maj var den dag då upproret mot ockupationsmakterna började efter Turkiets nederlag under första världskriget.
30 augusti: Konstitutions- och segerdagen. Dagen då frihetsstyrkorna drev ut ockupationsländerna ur landet.
29 oktober: Den turkiska republiken grundandes. Turkiets nationaldag.
10 november: Minnesdag av Turkiets första president, Atatürk.
År 1938 då Atatürk kl 09:05 dog i Dolmabahcepalatset i Istanbul. Varje år vid detta klockslag minns hela landet sin första president. Då stoppar trafik, radio- och TV-sändningar och allt annat upp för en tyst minut.
Ramadan: Ramadan är den nionde månaden i den muslimska kalendern och den heliga fastemånaden, som är en av islams fem pelare. Ramadan varar under en period på 30 dagar. Från soluppgång till solnedgång får muslimerna inte dricka, äta, ha sex, inte svära, inte ljuga, inte röka, och ge pengar till de fattiga. Under den här tiden ber muslimerna mer än vanligt till Gud (Allah) och förlåtelse för gångna synder och vägledning för att leva rättfärdigt och rena sig själva genom avhållsamhet och goda gärningar.
Undantag: De som inte behöver fasta är barn (tills de kommer upp i puberteten), äldre som är gamla och sjuka, tjejer som har mens under den tiden, om en kvinna är gravid och den som ammar.
Sockerfesten / Seker Bayram: Ramadans slut firas i tre dagar med en stor fest med bland annat mycket mat.
Offerhögtiden / Kurban Bayram: Helg till minne av Abrahams lydnad inför Gud. Firas omkring 40 dagar efter Seker Bayram och varar också i tre dagar.
Bröllop och omskärelse: Dessa två högtidligheter frias med stor fest, det är stora begivenheter som bara händer en gång i livet. Folk går ut på gatorna och visar stolt upp händelsen, gatorna blir även fulla med bilar som kör runt i karavan med bilhornet tryckt ner helt i botten. Vid bröllop sitter brudparet i en flott pyntad bil. Vid omskärelsefester ser man den lille pojken som regel på ett bilflak ivrigt vinkande till förbipassande.
Att ta sig fram
Taxi
Gula taxibilar som inte går att missa. Dessa taxibilar finns lite här och var, men brukar finnas utanför hotellen. Alla taxibilar har taxameter, se till att föraren sätter igång den, så han/hon inte lurar dig senare med priset. Annars en deal ni kan göra är att prata ihop om priset innan avfärden. Det går att pruta med taxibilarna. Det finns två typer av pris - dagtid och kvällstid. Det är dyrare att åka taxi kvällstid. Kvällstaxan slås på efter kl 24, då går priset upp med 50
procent. Dag = gündüs, kväll = gece, se till att taxametern står på rätt alternativ vid resan.
Dolmus (minibussar)
Dolmus är rätt om du ska åka kortare sträckor inom Alanya. När du vill stiga av ropar du ut ”DUR” vilket betyder stopp! Du betalar när du går på, eller när du kliver av, och då på det sättet att du skickar fram pengarna via passagerarna i dolmusen och växeln kommer tillbaka samma väg. En enkelresa med dolmus går på cirka fem kronor.
Det finns annat sätt att transporteras på, som bland annat motorcykel, cykel, bussar och bilar. Alla dessa alternativ går att hyra.
Ordlista
Här kommer några ord som du kan ha användning för under din semester.
Dolmus – minibuss
Basar – shopping centrum.
ö uttalas ö
ü uttalas y
ç uttalas tj
c uttalas dj
ş uttalas sh
j uttalas sj
De vanligaste turkiska fraser
Hej: Merhaba
God morgon: Günaydın
God natt: İyi geceler
Ja: Evet
Nej: Hayır
Tack: Teşekkür ederim
Ja tack: Evet teşekkürler
Nej tack: Hayır teşekkürler
Välkommen: Hoşgeldiniz
Jag heter: Benim adım
Vad heter du?: Senin adın ne
Förlåt: Üzgünüm!
Hur mår du?: Nasılsın
När: Ne zaman?
Stor/lilten: Büyük/Küçük
Bra/dåligt: İyi/Kötü
Vad: Ne?
Hur: Nasıl?
Vem: Kim?
Hur mycket?: Ne kadar?
Öppen: Açık
Stängd: Kapalı
Vad kostar: Kaç para
Marknad: Pazar
Sjukvård fraser
Läkare: Doktor
Sjukhus: Hastahane
Apotek: Eczane
Smärta: Acı
Feber: Ateş
Ont i halsen: Boğaz ağrısı
Huvudvärk: Kafa ağrısı
Solkräm: Güneş kremi
Diarré: Ishal
I hotell
Handduk: Havlu
Tvål: Sabun
Varmt vatten: Sıcak su
Kallt vatten: Soğuk su
Städning: Temıslik
Safetybox: Kasa
Air Condition: Klima
Badrum: Banyo
Vecko dagar
Måndag: Pazartesi
Tisdag: Salı
Onsdag: Çarşamba
Torsdag: Perşembe
Fredag: Cuma
Lördag: Cumartesi
Söndag: Pazar
Restaurang
Meny: Menukartı
Salt: Tuz
Peppar: Biber
Socker: Şeker
Rödvin: Kırmızı şarap
Vitvin: Beyaz şarap
Öl: Bira
Vatten: Su
Bröd: Ekmek
Kniv: Bıçak
Gaffel: çatal
Sked: Kaşık
Tallrik: Tabak
Skål: Kase
Notan, tack: Hesap lütfen
Skål: Şerefe
Sport och aktiviteter.
Alanya har mycket liv och rörelse. Sport och aktiviteter finner du över hela staden.
Alanya är så mycket mer än basarens trevliga gator, ett pulserande nattliv och ett vackert landskap.
Staden Alanyas fina läge vid den turkiska Medelhavskusten ger unika möjligheter för ett val av aktiviteter, inte minst när det gäller vattensport.
Dykning
Alanya är ideell för en fin dykupplevelse. De flesta av alla dyk sker vid den storslagna Alanya klippan. Klippan som delar Alanya i två delar – en östlig och en västlig del. Här är hemplatsen för många olika slags växter och fiskar, och detta bidrar till att göra dykupplevelsen mycket spännande.
För den mer erfarna dykaren finns det en möjlighet till djuphavsdyk. Oavsett om du är en erfaren eller oerfaren dykare kommer Alanya ge dig ett minne för livet och en underbar upplevelse!
Säkerheten kring dykning är på hög nivå i Alanya. Du kommer att ha professionella instruktörer med god kunskap i främmande språk. Att kommunicera kommer därför inte bli några problem. Utrustningen är modern och håller hög standard.
Allt detta är inkluderat i priset och det försäkrar att du får en fantastisk dykupplevelse i Alanya.
Tid: Dykning i Alanya kan ske åter om.
Viktigt: Se till att välja ett seriöst dykcenter.
Jag tipsar att dyka via researrangörerna, dock om det inte erbjuds, så har jag hört gott om ActiveDivers, som befinner sig precis ovanför hamnen.
Gym
Det är många som vill kombinationerna träning och semester. Om du vill träna under vistelsen i Alanya finns det möjlighet till det.
Många av hotellen i Alanya har egna gym eller små träningslokaler.
I Alanya finns det många ”utomhusgym” som är utspridda över staden. Dessa utomhusgym är gratis och ger en lekfull känsla.
Alanya erbjuder även gym inomhus. Dessa inomhusgym finner du utspritt över staden. Priserna är väldigt varierande på gymmen. Ett hett tips är att kolla runt på olika ställen med priserna, samt att fråga om träningslokalen har air condition – annars kan det bli väldigt varmt under träningstiden.
Tennis
Många hotell kan erbjuda tennis, dock i vissa fall mot en avgift. Om ditt hotell inte har tennisplaner, finns dock möjligheten kvar. På Kleopatrastranden i Alanya kan man hyra banor mot en viss avgift. Planerna hyrs hos turistinformationen vid Damlatasgrottan tel 513 1240.
Vattensport
Stranden och havet är två av Alanyas många stoltheter.
Utbudet är stort när det kommer till vattensporter, som jet ski, vattenskidor, vindsurfing, vattencykel, parasailing, bananbåt, ringos och snorkling,
Priserna för vattensporter är nästan detsamma i Alanya.
Prisexempel:
Jetski 15 minuter, 30 euro
Parasailing, 30 euro
Bananbåt, 10 euro
Bollspel
I Alanya finns flera fotbolls-, basket- och volleybollplaner. Många olika bollar i olika stolekar finns att köpa på plats i Alanya på de flesta supermarket.
Om du är sugen att spela fotboll med några som bor i Alanya finns absolut möjligheten. Turkarna vill gärna spela med turister och ser det hela som ett nöje. Fråga personalen om de vet några som spelar fotboll. Om du lär känna andra personer i Alanya kan du alltid fixa ett eget gäng som far och spelar fotboll. Hall finns att hyra, låt hotellpersonalen hjälpa dig med det. Helt klart en superrolig upplevelse att spela fotboll med människor från olika länder, klockan 00.00 på natten i 25°C!
Aerobics
Alanya utövar även aerobics, yoga, tae-bo. Det går att boka en tid med en engelsk instruktör flera gånger i veckan. Detta utförs i Alanyas sporthall. Om du är intresserad, kontakta Andrea Nelson på telefonnumret 0533- 762 59 06, för mer information.
Mountainbike
Martin Turkay hyr ut mountainbikes och citycyklar. Här kan du hyra barncyklar, barnsäte och naturligtvis även hjälmar! Kartor och vägbeskrivningar finns att få. Har du med dig ett gäng äventyrare kan Martin ordna guidade mountainbiketurer i bergen. Tel. 513 56 66.
Bowling
Om du vill bowla under din vistelse så går det självklart fint! Alanya kan erbjuda roligt bowlingupplevelse. I närheten av köpcentrumet på den östradelen av Alanya finns Alanyum. Där finns en fin bowlinghall som har öppet cirka klockan 10.00- 02.00. Om du ringer och bokar en bana på telefonnumret 514 22 09, ingår gratis upphämtning.
Fiskning
Om du är en fiskeperson kan Alanya erbjuda dig en oförglömlig fisketur. Alanya är känt för sitt fiske. Längst kusten av Alanya finns många restauranger som serverar dagsfärsk fisk tillagad på traditionellt sätt.
Om du möjlighet att utnyttja ett eget kök i Alanya kan man köpa färsk fisk från restaurangen och ta med hem direkt. Eftersom restaurangägarna fångar sin egen fisk, utan mellanhänder, kan du till och med ha turen att bli inbjuden att få följa med och fånga fisken du senare skall köpa.
Stränder i Alanya
En simtur i det blåa Medelhavet kan bli en fantastisk upplevelse. Alanya kan ge dig den möjligheten. Alanyas naturvackra stränder räcker både till öst och väst så långt ögat kan se. Östra strandlinjen är 24 km lång och västra 36 km.
Alanya har två huvudstränder som är mest kända bland turister och stäcker sig flera kilometer långa – Kleopatrastranden och Östra strand.
Kleopatrastranden är den populärare stranden som ligger väster om Alanya.
Stränderna är uppdelade på omkring 20 områden som drivs av hotell eller privata ägare.
Vissa hotell kan därför erbjuda sina gäster gratis solstolar och parasoller. Dock om du vill tillbringa dagen i en annan del av stranden förekommer en avgift för solstolar och parasoller.
Vilken strand du än väljer kan jag garantera sol, värme och bad.
Kleopatrastrand
Kleopatra ligger på den vänstra sidan av Damlatas-grottan. Tack vare sin bred med finkornig och vit sand är det den mest kända stranden i Alanya och anses vara den finaste.
Kleopatrastranden utger cirka två kilometer och har sand som kan bli riktigt het under högsäsongen. Tips är att gå med sandaler till och från stranden och badet för att slippa onda fötter.
På Kleopatra strand bli havsbotten brantare och därför är denna mindre lämplig för barn eller för personer som inte känner sig säkra i djupt vatten.
Ibland kan det förekomma höga vågor, då brukar det vara röd flagg. När det är röd flagg badar man på egna villkor och man måste passa sig för kombinationen att det blir djupt snabbt samt höga vågor.
Viken mellan stranden och halvön där borgen ligger heter Kleopatraviken och ska tydligen fått sitt namn från den egyptiska drottningen Kleopatra då hon stannat där för att bada i det kristallklara blåa vattnet.
För duktiga simmare kan det vara en fin tur att simma ut från stranden längs halvön och fram till Fosforgrottan längre ut. I denna grotta kan man dyka i mot att man betalar en liten avgift.
Här kan man hitta restauranger som säljer dricka och mat. Vattensport som jetski, bananbåt och parasailing finns här också för de som vill. Möjlighet till att hyra både solstolar och parasoller finns.
Östra strand
Östra stranden ligger på den östra delen av Alanya och Damlatas-grottan.
Stranden på den Östra sidan är mer långgrund, och det kan förekomma partier då små klippblock och klapperstenar vistas vid strandkanten, alltså mycket av stranden består av grus och småsten.
Östra stranden är cirka fem kilometer lång. Här finns restauranger som säljer dricka och mat. Vattensport som jetski, bananbåt och parasailing kan man hyra och även solstolar samt parasoller.
Portakal - “Apelsinstranden”
Stranden ligger öst om Alanyas centrum och är ca 1km lång. Stranden är en del av Keykubat-stranden och ligger mellan utloppen till floderna Dim och Oba. Utloppen har lite kallare vatten än resten av stranden.
Taurusbergen är en fantastisk bakgrund och vackert utsikt som kan skådas från stranden. Stranden som är nästan 100 meter bred är mestadels täckt av sand, men med lite grus på några ställen. Det är ingen avgift för att använda denna strand, och det finns flera kiosker, caféer och restauranter i anknytning till hotellen längs stranden. Du hittar även olika erbjudanden inom vattensport och andra aktiviteter.
Alara
Alara stranden är en strand som sträcker sig lite mindre än två kilometer, från Alarafloden till Karaburun. Denna strand är perfekt om du söker lugn och ro. Det är en strand som är liten och smal.
I Alarafloden kan man om man vill, göra en rafting utflykt som brukar vara uppskattad av många som har upplevt det.
Konakli stranden
Konakli stranden är en strand på nästan tio kilometer lång. Stranden bygger på sand strand, men finns partier där rullsten och klippor kan förekomma. På strandpromenaden ovan finns det möjlighet till barer, restauranger samt att vattensporter är tillgängliga på denna strand.
Incekum strand
Ligger ungefär 20 min från Alanya. Är en strand med finkornig sand. Stranden är bredare än Alara, men på Incekum måste du akta barnen väl då det blir vråldjupt några meter från land.
Hit kan du ta den lokala busen om de populära stränderna är fulla och det är trångt.
Stranden är inte den mest besökta i Alanya. Incekum har också en egen campingplats.
Ulas-stranden
Är en liten fin strand ca 5 km väster om Alanya. Mycket populär bland lokalbefolkningen. En dolmus från Alanya till stranden kostar ca 8 SEK.
OBS! Medtag mat och dryck då det inte finns serveringar på stranden.
Utflykter
Alanya har en mängd intressanta utflyktsmål som absolut är värda ett besök vardera. Givetvis hinner man inte besöka alla ställen på sin semester, men här kan du åtminstone läsa lite om vad som finns att se för att sedan ta ett beslut om vilka utflykter ni ska åka på nästa gång ni är på semester i Alanya.
Hamam
Hamam kallas också för turkisktbad. Hamam är en variant av ångbad, en slags bastu. Hamam ursprung går långt tillbaka i tiden inom den turkiska historien.
Hamam är en annorlunda men ett roligt bidrag till semesterminnena från Alanya. De används både av kvinnor som män. I Turkiet och Alanya finns det separata rum för kvinnor och männen.
Ex på Hamam:
Behandlingen börjar med att man går in i den stora ”bastun” som består utav marmor. Efter ett tag inne i marmorbastun då kroppen har värmts upp och man har tvättat sig med varmt vatten får man lägga sig i mitten av en stor, varm marmorplatta och blir skrubbad samt tvättad över hela kroppen. Det är en helkroppsbehandling. Man skrubbar bort gammal hy och efter skrubbandet följer en helkroppsmassage med olja, för att göra huden ännu lenare. Många säger att det känns som att bli pånyttfödd då man är så len och mjuk.
Tänk på:
– Alla behandlingar följer inte samma mönster som det står ovan, ta reda på om massage ingår, eller om nu måste betala extra för den.
– Det är oftast män som arbetar på Hamam platser och de är oftast de som ger massage och skrubbar. Om du vill ha en tjej som skrubbar, kolla först om det finns kvinnliga arbetare.
– Ta helst Hamam i början av din semester. Efter behandlingen kan solen ta extra mycket, så sola försiktigt efter besöket.
– Researrangörerna erbjuder oftast hamam till ett litet högre pris, dock ingår transfer till och från. På många hotell erbjuds även hamam. Det kan även finnas i närheten där du bor. Kolla därför upp vilken du tycker kännas bäst och rätt för dig.
Rafting – forsränning
Vill du ha äventyr på din semester? Lite fart, spänning och en adrenalinkick utöver det vanliga, då är forsränning i bergen perfekt för dig.
Beroende på vilka du väljer att åka med kan forsränningen variera.
Jag tänker ta upp ett exempel från FAMTOUR, som är populärt i Alanya. Om man bokar med FAMTOUR tar RAPIDO över äventyret på plats.
Ex: Äventyret börjar med att de plockar upp en på hotellet. Med rapido åker man buss från Alanya till Antalya uppe i bergen. Det tar ca en timma och man stannar längst nere vid bergen då man kan unna sig glass, mat, suvenirer mm. Sedan fortsätter turen upp den smala vägen till toppen. Där lämnar man alla pengar, kameror mm, och tar på sig en flytväst samt hjälm. Sedan med rapido avgår turen högst upp i bergen, det finns inga vägar för bilar, så man måste gå den resterande biten. Högst upp stannar man till vid ett ställe där man får ta kort i 14-gradigt vatten, sedan går hela gruppen mot båtarna där man bestämmer om man vill åka i en båt där det ryms 8+1 personer, eller i en tvåpersoners båt.
När jag och min familj åkte forsränning valde vi 8 båten. Så i vår 8+1 båt var vi fyra nationer, Sverige, Tyskland, Estland och såklart Turkiet.
Väl ute i båten på floden börjar man att forsränna, pauser tillkommer då man får bada i 14-gradigtvatten samt att det förekommer mycket vattenkrig mellan båtarna.
När man kommit till hälften stannar man till på ett ställe och äter lunch som ingår i priset. Efter lunchen fortsätter turen och tillslut när man når målet samlas alla människor från alla båtar, byter om till torra kläder och senare har rapido tagit kort och gjort en video från allas utfärd på floden. Det är dock mot extra kostnad att köpa dessa kort.
Det hela slutar med att man åker samma buss hem till hotellet igen och man har ett minne för livet.
Pamukkale
Pamukkale ligger cirka 30 mil nordväst om Antalya.
Pamukkale kallas för bomullsfästningen på grund av dess vita färg. Den vita kalkstenen, så kallad travestin, bildas av det kalkrika vatten som strömmar upp från underjorden. Dessa berg har formats under århundraden och bildat stora bassänger. När vattnet kommer rinnande nerför de vita bergen ser det ut som smältande is.
Pamukkales vita klippor och naturliga pooler blev år 1988 med på Unescos världsarvslista.
Dimcay
Drygt en mil från Alanya ligger fridfulla Dimcay som är en droppstensgrotta. Den öppnades inte förrän i slutet av 1990-talet och drivs i privat regi.
Ostörda Dimcay är en bergsflod med svalkande vatten, är omgiven av en vacker natur, och är perfekt för ett dopp under de heta sommarmånaderna.
Vid Dimcay är tempot lugnt och behagligt och alla njuter av det fina vädret och det vackra landskapet.
Vid Dimcay kan man besöka Dim Cave, som är en av Turkiets djupaste droppstensgrottor. Här promenerar man runt i de mörka gångarna och beskådar droppstensformationer i alla dess former.
Ex: En utflykt till Dimcay innehåller massa olika aktiviteter. Lunch, transport och inträde brukar oftast ingå i priset när du åker via en researrangör.
På Dimcay kan man luncha på sidan om eller i vattnet på en flotte. Under besöket på Dimcay kan du även besöka Dim Cave.
Båttur
En båttur längs Alanyas kust erbjuds på sol och bad till sjöss. Båtturerna kan variera mycket, och beror på vilka man väljer att åka med. Många researrangörer har tema på sin båt, det finns party båtar för de festsugna och mer familjär båtturer som är barnvänliga. Har man riktigt tur kan man få se delfiner som hoppar och simmar längs med båten.
Ex: En båttur med tema pirat. Båtturen börjar vid Alanyas hamn och seglar runt borgen.
Därefter berättar en pirat på båten att man kan se grottor där piraterna gömde sig förr i tiden.
Båten stannar till då och då, så passagerarna får ta sig ett svalkande dopp i det fina havet. Under hela turen kan det hända att musik kan höras ut högtalarna.
Lunch ingår oftast, kolla därför upp det innan reseavgången.
Efter lunch stoppet seglar båten vidare och om du har tur brukar personalen ha gjort ett ”dansnummer” till alla närvarande på båten. Detta brukar uppskattas och turisterna är inte blyga med kameran.
När turen börjar närma sig sitt slut är du en upplevelse rikare.
Delfinshow & Seapark
Är en utflykt som är spännande för hela familjen. Parken är byggt över ett stort område och klassas numera som en av Europas största havsparker.
Här kan man finna och få svar på havets gåtor och se fantastiska kulörer på nära håll. Inne i området finns pooler där kan man bland annat se hajar, koraller och fiskar av alla olika slag simma runt. I bestämda pooler får du chansen att själv simma med havets möjligheter och färgrika världen under ytan.
Du som vill ha en upplevelse för livet och simma med delfiner finner du möjligheten här. Dock är det mot extra kostnad. Priserna kan variera beroende vilka researrangörerna är, men brukar ligga vid 100 euro per person. Barn under 1,20 meter får endast simma i vuxens sällskap.
Kappadokien
Kappadokien är en upplevelse som tar dig tillbaka i tiden. Här får du en mix av historia och kultur, och man bli häpen av Kappadokien med mäktiga klippformationer och underjordiska byar.
Genom ett vulkanutbrott för ca 30 miljoner år sedan frambringades Kappadokien och har sedan dess formats av klimatet och vinden.
Det magiska naturfenomenet bjuder på fantastiska byar och de är byggda ändå ner till 12 våningar under jord.
Denna utflykt kräver lite mer tid än en dag. Det beror på vilka du väljer som researrangörer, men vanligast är att man är borta 2-3 dagar. Oftast ingår allt från transport till mat, men kolla vilka regler som gäller för de du väljer att åka med.
Cypern
Varför inte slå två flugor i en smäll och fara till två länder under din utlandsvistelse?
Cypern är en paradis ö bestående av naturell skönhet. Norra Cypern ligger ca 100 mil från Alanya. Transportmedlet är självklart båt då Cypern ligger omringad av Medelhavet.
Under utflykten kan du traska runt genom de smala gatorna i Nicosia. Du får möjligheten att uppleva Cypern på ditt eget sätt.
Dock brukar inte hotell och transportmedel på plats ingå i priset, och kan vara svårt att fixa. Prata med researrangören innan hur utflykten är upplagd och vad som ingår, annars boka i Alanya så allt är klart när du kommer fram.
Aqualand
Ta en paus från stranden och roa dig med massor av olika aktiviteter.
En spännande dagsutflykt för hela familjen. Pooler och rutschkanor i alla möjliga former samt ett händelserikt äventyr väntar på dig.
Alanya kan erbjuda på olika aqualand. Stora som små. Till exempel finns det ett mitt i centrum som heter Alanya aqua park, då mat och inträde går på 30 TL (Turkiska Lira).
Transportmedel är att gå om du befinner dig i centrum, annars är taxi och dolmus (buss) alternativ.
Många hotell i Alanya erbjuder även mindre varianter av aqualand, därför är det extra viktigt att säga vilket aqualand du ska till.
Alanya aqua park
Managat
Segla längst det lugna blåa vattnet i Manavagatfloden. Njut av vacker natur, sol och bad. Denna utflykt är något för hela familjen. Båten tar dig bort från all stress och ger en stillsamhet, och passerar orörda landskap på en tripp mot Medelhavet. Ankaret slängs ner vid lunchtid och maten ingår oftast i priset, beroende på arrangör. Efter lunchen får du möjlighet att bada i flodens 16-gradiga vatten eller bada längst stranden med tempererat vatten som Medelhavet erbjuder.
Jeep safari
En dagsutflykt genom de spektakulära Taurusbergen som är 1350 meter över havet, där åker man på outforskade vägar. Njut av solen, landskapet och det turkiska lantlivet från öppna jeepar.
Jeep safarin kan se annorlunda ut beroende vilken arrangör du väljer.
Ett exempel med FAM TOUR:
Jeep safari med FAM TOUR innehåller hämtning från hotellet. En tripp till Taurusbergen och fotostopp är självklart då man vill förgylla minnet när man kommer hem. Ett besök i byn Mahmutseydi samt ett besök i en 700 år gammal moské. Lunchen sker vid Dimcay där man har tillgång till bad. FAM TOUR kan även lova att dagen blir ett äventyr och en dag full med skratt då man åker med öppna och säkra land Rover jeepar.'
Alanya stadstur
Alanya stadsturer är något du inte får missa om du vill uppleva Alanya som stad och Turkiet som land till fullo. Det är vissa platser som man absolut inte får missa i Alanya. Beroende vilka som leder stadsturen kan du få se olika saker. Men en sak är garanterat – du kommer lära dig nya saker på ett roligt och avslappnat sätt.
Mat och dryck
Alanyas matutbud är stort. Det turkiska köket erbjuder en mycket rik matkultur. Allt från internationella maträtter till inhemsk matnjutning.
Alanya erbjuder mat för alla smaker som mättar alla magar. Turkiets specialiteter är fiskrätter och grillade kötträtter. Likaså är Döner kebab en storsäljare och landets paradrätt.
Till förrätten brukar de flesta restauranger bjuda på något som kallas Meze. Det är olika små rätter med vitt bröd och såser.
En lunch brukar ligga på runt 70 svenska kronor och en tvårätters middag på kvällen brukar hamna på cirka 150 svenska kronor. Priserna kan variera mycket beroende hur mycket du väljer att lägga på en frukost/lunch/middag.
Utbudet av dricka är mycket. Det finns alla sorters läskdrycker, massvis med alkoholhaltiga drycker och så klart vatten på flaska. Dryckpriset brukar ligga ungefär desamma som i Sverige, dock är den lokala drycken desto billigare. Rekommenderar den lokala ölen, Efes.
Tips på restauranger i Alanya
Crazy Horse: en mysig restaurang/bar som ligger vid hamnen. Gratis upphämtning från hotellet i Alanya vid bordsbeställning. Tel 511 00 21.
Ottoman House Restaurant: en trevlig restaurang med underbar atmosfär vid Damlatasgatan, nära hamnområdet. Gratis upphämtning vid bordsbeställning. Tel 511 14 21.
Red Tower Brewary: är den restaurang som du ska gå på om du vill äta med stans bästa och vackraste utsikt. Ligger intill röda tornet.
Seraser: ät i historisk atmosfär mitt i Kaleici. Restaurngen är ett hus från 1800-talet och än idag bevarar den underbara miljön.
Andra tips på restauranger är: Taste, Skylounge, Summer Garden, Picasso.
Runt om i Alanya finns restauranger i alla former. Det bästa är att gå längst gatan och se dig för. Restauranger är det gott om så ta dig tid och bestäm den restaurangen som du vill.
OBS: Om kostnaden inte står i menyn, tänk på att fråga om priset innan du beställer maten, så du slipper få en chock när notan kommer och du ska betala.
tummen upp för Picasso!
Nöjesliv
Alanya är en partystad och snålar inte med att visa det. Här finns diskotek och barer för alla partysugna. Hamnen i Alanya är stället där de flesta nattklubbarna ligger. Det är därför lätt att gå till många barer under en kväll. I Alanya tar klubbarna inget inträde. Priser på alkohol är omkring detsamma som i Sverige men utbudet på drinkar är större.
Tips på bra uteställen för skandinaver: Crazy Horse, Bistro Bellman, Havana Club, James Dean, The doors (På the doors får bara skandinaver komma in, fåtal turkar är välkomna där. Musiken är oftast skandinavisk pop).
Bra att veta för party turister:
· Gå inte ensam hem på nätterna. Samt åk inte ensam taxi hem på natten. Håll ihop med dina kompisar.
· Lämna inte din drink obevakad. För trygghets skull kan du hålla handen över glaset om det är mycket folk inne på stället. Ta inte emot drinkar från folk du inte känner!
· Det förekommer att hembränd sprit serveras i barerna. Beställ en drink med importerad sprit om du vill vara på den säkra sidan. Samma sak kan gälla öl – beställ flasköl.
· Trafiken i Alanya kan vara rörlig. Använd alltid hjälm och håll hastighetsbegränsningarna när du kör moped. Kör inte moped berusad, du riskerar inte bara ditt liv, utan kan förstöra andras liv också. Polisen är vanligen stenhård och böterna är höga.
· Tänk på klädseln. Acceptera och respektera landets kultur respektive seder och klä dig inte för utmanande. Tex, gå inte på en restaurang i badkläder.
· Om du inte vill köpa solstol varje dag och inte sanda ner din handduk är luftmadrass ett smart val. Det är ett smart tips till att ”spara” pengar under vistelsen.
· Personal på restauranger och barer har oftast internationella smeknamn för att vi turister ska minnas namnet lättare. Tex kan Özcan kallas Simon.
· Ett hett tips är att lägga till det turkiska mobilnumret till alla dina kompisar, om oturen skulle inträffa och ni tappar bort varandra är det bara att ringa och du slipper oroa dig vad det turkiska numret var.
· Slå en signal eller skicka ett sms/mail hem till dina föräldrar om du vet att de är oroliga. Internetcafé finns på många ställen.
bistro bellman
Shopping
Alanya har ett stort utbud när det gäller shopping, det är ett shoppingparadis. Inne i basaren (stadens centrum av shopping) finner du allt, så som väskor, skor, skinnjackor, pälsar, kläder och smycken. Du kan också handla guld och silver, allt ifrån små tunna kedjor till dyra och exklusiva smycken, vackra mattor och naturligtvis kryddor och teer. Solglasögon och glasögon får du till halva priset jämfört med i Sverige.
Om du har handlartalang i dig kan du göra många fynd i många av Alanyas trevliga butiker.
Här kommer några tips som kan vara bra att tänka på under semestervistelsen:
¤ Undvik att shoppa de första dagarna av semestern. Det är ytterst viktigt att du har koll på valutan och priserna innan du handlar.
¤ När du ska handla en vara, be om att få låna en miniräknare så du kan omvandla priset till svenska kronor. På så sätt får du mer känsla för priser av varan.
¤ Efter en dag på stranden söker sig många till basarens gator för shopping. Om du vill undvika att slåss om uppmärksamheten kan du gå på dagen och morgonen då försäljarna har gott om tid för dig. I Alanya, som på många andra ställen runt om i världen, är de troende försäljarna väldigt glada när den första kunden kommer. Som att gud har sänt kunden till försäljaren, och om kunden köper skall detta bringa lycka resten av dagen. Använd denna nytta om du är den första kunden, priset kan bli riktigt lågt.
¤ Få alltid försäljaren till att säga ett utgångspris innan du förhör dig närmare om varan.
Försäljaren kan bli mycket otillfreds, om han har använt mycket tid på att försöka sälja dig en vara, som du till slut avstår att köpa på grund av ett för högt pris.
¤ Pruta! Pruta alltid om priset, om prislapp saknas. I många fall kan man få ner priset 50 % om du är tålmodig och inte nöjer dig med ”det bästa priset”. Att pruta hör till och gör shoppingen ännu roligare!
¤ Om du köper något dyrt, till exempel smycken, eller en matta, ska du be om att få ett garantibevis med butikens namn på. En sak att tänka på är att i Alanya förkommer inte öppet köp.
¤ I slutet av högsäsongen i Alanya kan det vara en fördel att shoppa loss. När lågsäsongen kommer bli priserna oftast lägre för att försäljarna vill sälja bort de mesta av kläder, skor, väskor mm. Innan lågsäsongen kommer smygande är det lättare att pruta på priset.
¤ Bör också nämna att i Alanya är det vanligt att försäljarna bjuder på dricka. Detta ska egentligen bara ses som en gästvänlig gest, det innebär absolut inget köptvång. Du kan glatt tacka ja utan att känna någon press på att köpa något.
Good luck med shoppingen!
Under Ramadan, ca 1/8–31/8 2011, fastar många muslimer från soluppgång till solnedgång. Var medveten om att affärer och banker ändrar sina öppettider.
Atatürkstatyn
Mustafa Kemal Atatürk var som sagt Turkiets första president. Huvudgatan i Alanya är uppkallad efter honom.
Atatürkstatyn består av Atatürk och vid sidan finns två små barn. De två barnen symboliserar Turkiets framtid. Under statyn står det skrivet på turkiska ”Fred hemma, fred på jorden”.
Tack vare statyns välplanerade placering har det omgärdande torget blivit en populär mötesplats.

Atatürk’s Hus
Öppenttider: 08.30 – 17.30 (Mån – Fre)
Gratis entre
Mustafa Kemal Atatürk är en viktig person inom turkisk historia. Han grundade den turkiska republiken och tillbringade natten till den 18 februari 1935 som president i detta hus.
Den dåvarande ägaren, Rifat Azakoglu, testamenterade huset till Kulturministeriet för användning som museum.
I detta hus kan man som turist se hur en välhavande familj levde i Alanya på 1930 talet.Huset består av tre våningar och är uppbyggt på sten. Trädgården är ett exemplariskt exempel på det 1900-talets turkiska arkitektur.
På första etage är det en utställning av några av Atatürks personliga ägodelar tillsammans med fotografier och de telegram som han sände till folket i Alanya. Andra historiska dokument och information kan också ses här.
Den översta etagen nås via en spiraltrappa i trä och är inrett med traditionella möbler från samma tid.

Damlatasgrottan
Öppettider:
Från 10:00 till 18:00 varje dag
Betalningsformer:
Kontant
Entré:
3.5 YTL
Turkiskt namn:
Damlataş Mağarası
Damlatasgrottan är idag en av de mest populära och välbesökta attraktioner i Alanya.
Av en slump hittade en ingenjör 1948 grottan då sprängarbetet vid byggandet av Alanyas hamn pågick.
Grottan håller en konstant temperatur på 22-23 grader Celsius och luftfuktigheten är mer än 90 %.
Inne i grottan sägs det att klimatet kan ha en effektiv verkan på de som lider av astma och andra andningsbesvär. Grottan är därför reserverad varje morgon för läkare och deras patienter, där de kan bli terapeutiska.
Keykubat-statyn
Keykubat statyn är gjord av Sultan Keykubat. Statyn finner du vid den västra infarten till Alanya.
Statyn visar när Alaaddin Keykubat, sittande grensle över sin häst, ger order till Seljuktrupperna om attack.
Alaaddin Keykubat är huvudsakligen känd för att ha byggt Röda Tornet och också ha fullföljt och avslutat byggandet av Alanyas borg.
Röda Tornet
Öppettider:
Från 10:00 till 18:00 varje dag.
Betalningsform:
Kontant
Entré:
2 YTL
Turkiskt namn:
Kızıl Kule
Röda Tornet stod färdigt 1226 och är 33 meter högt och består av fem våningsplan. Alaaddin Keykubat har denna förtjänst. Röda Tornet byggdes i första hand för att skydda skeppsvarvet.
På gatuplanet är det idag ofta utställningar, t ex historiska samlingar av tyger, arbetsredskap, vapen eller andra föremål.
Röda Tornet utmärkelse är de avlånga skottgluggarna. Soldaterna i tornet kunde beskydda sig utan att själva riskera att träffas och om fienden kom alltför tätt på, kastades kokande vatten och andra otrevliga och äckliga substanser ut genom skottgluggarna
Tornet är idag ett av Alanyas huvudattraktioner och är en av de mest välkända stadssymbolerna. Röda Tornet finns avbildat på de turkiska sedlarna i beloppet på 250.000 lira.
Alanyas skeppsvarv
Alanyas skeppsvarv färdigställdes 1226 av Sultan Alaaddin Keykubat. Skeppsvarvet innehåller fem dockor och är 56 meter brett och 44 meter djupt. Här kan du även finna kontor samt en moské och detta är placerade till vänster om entrén. Entrén och själva ingången ligger bakom Röda Tornet i Alanya.
Skeppsvarv kan även skådas nattetid och det ger ett vackert synintryck.
Om man vill komma tätt på skeppsvarvet så sker det enklast genom att hyra en mindre fiskebåt. En tur runt den klippiga halvön, där du kan se skeppsvarvet, undervattens- och piratgrottorna och fosforgrottan, kostar ca € 10.- per person.
Alanya Museum
Öppettider:
Från 10:00 till 18:00 varje dag
Betalningsform:
Kontant
Entré:
2 YTL
Turkiskt namn:
Alanya Müzesi
Alanyas historiska museum består av två sektioner - en etnografisk och en arkeologisk.
Detta museum öppnade sina dörrar år 1967 och här kan du finna de viktigaste och bäst bevarade fynden från hela Alanyaområdet. Alanyas museum utvidgas dock varje år med nya objekt från olika utgrävningar.
På den etnografiska delen av museet kan du bland annat se mynt från de lydiska, romerska och osmanska perioderna. Det hyser också diverse krukor, funna i havet, och det är även möjligt att se hur dåtidens hus var utrustade. Här är en fin samling av vapen, handvävda mattor, gamla koraner, kläder och ett vackert dekorerat bibliotek.
En av de viktigaste och museets stolthet finns på denna avdelning - en bronsstaty av hjälten Herkules från den grekiska mytologin.
Herkules statyn hittades ursprungligen cirka 35 kilometer från Alanya. Denna staty försökte man smuggla ut från landet, dock stoppades detta. Tur är väl det, för nu finns möjligheten att skåda den 51,5 cm höga statyn av kvalitetsbrons på Alanyas museum i Alanya.
Den arkeologiska avdelningen ligger utomhus och här finns mycket intressanta saker att titta på. Den är anlagd som en stor trädgård med blomster och fritt vandrande djur, bland annat påfåglar.
På det historiska museet trädgård kan du skåda gravstenar från grekiska, romerska, sulçukiska och osmanska perioderna.
Det är också möjligt att här se hur dåtidens produktion av olivolja gick till.
Alanyas borg
Öppettider:
Från 10:00 till 19:00 varje dag.
Betalningsform:
Kontant
Entré:
5 YTL
Turkiskt namn:
Alanya kalesi
Cirka 250 meter över havet reser sig den gamla borgen i Alanya. Vid denna höjd är utsikten därifrån storslagen.
Att fastställa exakt när borgen blev klar är svårt. Dock finns minnesmärken från både romare, byzantiner och seljuker. Den som har haft störst inverkan på Alanyas borg och dess utformighet samt storlek är Seljuksultanen Alaaddin Keykubat.
Borgen är omringad av en sex kilometer lång mur och totalt finns det 140 vakttorn. Detta försvarsarrangemang gjorde det nästintill omöjligt för fiender att attackera utan att först bli upptäckta. Borgen samt muren byggdes för att skydda hamnen och Alanya.
Du kan också besöka området där många fångar från borgens fängelsehålor mötte sitt avgörande öde.
I borgen finns det vägar som är smala och det kan förekomma mycket trafik så därför bör man vara försiktig när man promenerar där.
Min berättelse om Alanya
Jag och min familj brukar skoja och säga att Turkiet är vårt andra hem, vår ”sommarstuga”. Sammanlagt har jag besökt Turkiet sju gånger, varav fem är i Alanya.
Jag har upplevt Alanya som barn och ungdom. Med familj och vänner. Det intressanta med Alanya är att jag upplever och ser nya saker om staden varje gång jag besöker den. Beroende på var man bor i Alanya kan man träffa på många olika människor och se nya delar av staden. Det charmigaste med Alanya är människorna. De vill verkligen hjälpa alla med att få den bästa semestern någonsin. I Alanya förekommer ytterst lite snatteri, och det är tack vare turismen. Turkarna vet om att turister inte gillar snatteri, och liknande, därför samarbetar alla butiker för ett lugnt och snatterifritt Alanya.
Kulturen spelar väldigt mycket in i Alanya. Detta gör att jag blir mer och mer intresserad av människorna och deras levnadsätt.
Under mina vistelser till Alanya har jag framför allt solat, badat och tagit det lugnt. Men jag har några minnen jag absolut inte kommer glömma. Ett av dem är när jag spelade fotboll med några killar från hotellet. De hade sett att jag och min pappa spelade fotboll vid poolen. Personalen på hotellet brukar hyra en fotbollsarena och bjuda in gäster. Konstigt nog hade det aldrig varit med en tjej och spelat, men jag och min pappa mottog utmaningen. Klockan 24.00 på natten åkte vi till en utomhus fotbollsarena för att spelade fotboll med personalen och några av deras turkiska vänner. Förutom jag och pappa så var det även en turist från Tyskland som följde med. Resultatet blev 17-5 till mitt lag och jag fick göra några mål, och ett på hotellets chef, som inte var så glad på mig nästa morgon. Men det var inte bara jag och pappa som fick en upplevelse, utan alla turkar som vi spelade med. Fotboll kl 24.00 på natten i 25 graders värme, men en massa främmande folk. Det är en upplevelse i sig.
Ett annat minne jag har från Alanya är en utflykt – forsränning. Det är nog de roligaste jag gjort i hela mitt liv. Mer om forsränningen kan du läsa under utflykter – forsränning.
Under alla gånger i Alanya har jag åkt på olika utflykter med researrangörerna och lokala arrangörer, skillnaden mellan dessa är att de lokala är betydligt billigare men att guiderna pratar engelska, dock är det inga problem då jag kan engelska.
När det kommer till shopping gäller det att pruta. Jag gillar att pruta, för mig är det halva nöjet och varan den andra.
Jag älskar Alanya och jag rekommenderar alla att åka dit! Staden passar alla, dock märks det att Alanya är en partystad med alla diskotek, barer mm vid hamnen.
Jag kommer garanterat att återvända till Turkiet och Alanya. Jag saknar redan mitt andra hem.
fotboll i Alanya
Källförteckning
I detta arbete har jag tagit hjälp av böcker, internet samt egen fakta.
Angelica Jonsson
Apollo.se
Detur.se
Ferhat Özcelik – Kille som bor i Alanya.
Fritidsresor.se
Material som jag fick av Alanyas turistbyrå.
Material som jag fick av FAMTOUR.
Resotek.se
Sunsearch.info/turkiet/alanya
Wikipedia.se
Ving.se